Мултитаскинг – измамната супер сила днес

 In мултитаскинв, Новини

Почти сигурни сме, че всички имате опит с темата на новата ни публикация в блога, а именно медийният мултитаскинг и какво представлява той.

За нас стана обект на изследване, защото въпреки безспорните доказателства за вредата от практикуване на мултитаскинг, той е отличителна черта в поведението на съвременния човек. Нещо повече, изглежда, че ако не успяваш да „мултитаскваш“, не си достатъчно бърз, информиран, добър, дори адаптивен в това, което правиш.

Преживяванията за успех и неуспех са лични, избора с какво да се съизмерваме, също. Ние обобщихме няколко отличителни факта за въздействието на мултитаскинг върху представянето и здравето ни. Тъй като все по-голяма част от времето ни сме онлайн, отделяме внимание и на един нов вид – медийният мултитаскинг.

10 годишно изследване в Stanford University, разглежда вредата от медийния мултитаксинг.

Сигурни сме, на всеки се е случвало: да пише мейл или доклад и да прекъсне, за да отговори на съобщение в LinkedIn, Facebook или друга социална мрежа, след това да провери какви са най-актуалните новини на дадена тема, а в последствие да се върне към основната си задача – писане на доклада или мейла.

В изследването от Stanford University, изследователи разясняват, че това превключване на вниманието и скачане от един на друг информационен канал е медиен мултитаскинг и имa сериозни основания да смятат, че това се отразява пагубно на способността ни да се фокусираме, а в дългосрочен аспект може да повлиява негативно върху способностите ни да запаметяваме информация.

Много хора смятат, че мултитаскинг е извършването на повече от една задача в един и същ момент. Намират го за положителна черта, развито умение, включват го като информация в автобиографиите си. От друга страна, не са един и двама работодателите, които изтъкват мултитаскинга като една от изискванията на дадена роля.

Доказано е, че това практически е невъзможно за човешкия мозък. Той има способност да се фокусира само върху едно действие, което извършваме. Това, което му се налага да прави, в случаите, когато решаваме да сме ангажирани с повече задачи, за да спестим време е, бързо да превключва от една дейност на друга, на трета и т.н. и обратно.

Резултатите са категорични:

– уморяваме се по-бързо

– телата ни произвеждат по-големи количества от стрес хормона – кортизол, който повишава кръвното налягане и усещане за стрес

– намаляваме способността да се фокусираме и да запаметяваме информация дългосрочно

– намаляваме скоростта на изпълнение на задачите, следователно понижаваме своята работна ефективност

– увеличаваме риска от допускане на грешки, следователно от загуби за компанията

За финал ви даваме едно любимо наше упражнение, което дава основа за сериозни размисли по темата. Опитайте се за възможно най-кратко време да напишете едновременно азбуката и цифрите – веднъж буква, веднъж цифра от 30 до 1, в обратен ред (пример: А 30 Б 29 В 28 …), а след това да изпишете първо цялата азбука в една колона, а след това срещу буквите цифрите от 1 до 30.

Засечете времето и допуснатите грешки в двата случая, а след това сравнете. В първия случай правим превключване от една задача в друга (писане на букви и цифри едновременно), а във втория сме фокусирани първо върху азбуката, а след това върху цифрите.

Точно така изглеждат нещата и при медийният мултитаскинг, макар да ни изглежда съвсем естесвено да пишем едновременно мейл, да си чатим в някоя мрежа и да публикуваме трето в трета мрежа.

Колкото по-осъзнати и информирани сме по темата, толкова повече усилия бихме правили в посока изграждане на добри навици, свързани с медийния мултитаскинг. Самите ние ще се чувстваме по-удовлетворени от работата, която сме свършили, а накрая на деня мозъкът ни ще е една идея „по-малко изпит“. Пробвайте!

_______________________________________________________________________

Източници:

https://www.youtube.com/watch?v=XOmsRSwQ9rk

https://news.stanford.edu/2018/10/25/decade-data-reveals-heavy-multitaskers-reduced-memory-psychologist-says/

https://www.businessnewsdaily.com/4019-multitasking-not-productive.html

Recent Posts