Уроците, които научихме и отговорността да развиваш компания

 In Green Path на 5

През юли месец Green Path празнува 5-ти рожден ден или 5 години отношение.
5 години, в които преминахме през различни предизвикателства като екип.

Решихме да попитаме Лиляна Панайотова – нашият съосновател или сърцето и гръбнака на компанията, за най-важните уроци, които е научила за последните 5 години. Те са онези неща, с които израстнахме и продължаваме да се развиваме напред, с ясна цел и визия.

Повече фокус, отколкото идеи и планове, които не можем да реализираме

В началото се разхвърляхме в много идеи и планове, които нямахме времето и ресурса да реализираме. Сега сме по-фокусирани в проектите, които наистина са важни за нас или нашите клиенти. Това ни дава възможност да задълбаем повече в конкретика и да бъдем още по-добри в това, което правим.

Нищо не е толкова лесно, колкото изглежда в началото

При започване на проекта не сме предполагали колко различни задачи и знания са необходими – регистрация на фирмата, взаимодействие с корпоративната банка, намиране на офис и подредбата му, развитие на дигиталното ни присъствие. Всяка една стъпка беше нещо ново за нас и като малък екип в началото, беше необходимо да се включваме почти във всичко, което правихме в правилната посока.

Управлението на цял екип изисква много повече умения в дългосрочен план

По отношение на екипа, беше голям урок как да се развиваме от една страна, като знания и умения, от друга да бъдем по-толерантни като мениджъри и да търсим силните страни в толкова различни хора. Научихме как различни хора като поколение, опит и разбирания, могат да се обединят около една идея и да работят за израстването на бранда.

Създаването на доверие в клиентите е много по-трудно, когато зад теб не стои известен международен бранд

По отношение на клиентите, всеки проект бе голям урок, тъй като сме разчитали само на себе си. Зад нас не стои известен международен бранд, а ние сами сме развивали услугата си и бе и трудно, и важно как да успеем да убедим клиентите си, че те не са направили грешен избор като са се спрели на нас.

Отговорността, която поемаш, за да водиш екип и да развиваш компания няма нищо общо с това да си мениджър в чужда компания

В личен план – винаги съм горяла в работата си и съм работила „на живот или смърт“, без търсене на ползи или очакване на признание, а защото искам в собствените си очи да се виждам като професионалист. Когато обаче работиш за свой проект, както е Green Path за мен, тогава залогът не е просто аз да съм професионалист – не! Тук се появява отговорността да направя така, че нещата да се „случат“, защото от това зависи малко или повече животът на всички от екипа ни. Тази отговорност не е малка и лека, няма да лъжа, но пък радостта, когато нещата се получават е стократно по-голяма.

 

Recent Posts