Вдъхновения по време на пандемия (списък с безплатни ресурси)

 In Новини

ВДЪХНОВЕНИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ или нашият списък със свободни и безплатни ресурси, проекти и инициативи, които се появиха през последните 3 седмици. Събрахме интересни неща, предимно от България и решихме да ги споделим с вас.

Помежду си се шегувахме, че е възможно да изпаднем в състояние на FOMO (fear of missing out) по време на карантина, виждайки толкова много и все интересни неща за правене в свободното време. Надяваме се, че няма да е такъв случая и при вас.

Ето я и нашата селекция:

1. Тук Там организират „Кариерно сафари“, чиято организация се приспособи изключително бързо към ситуацията и го направи изцяло онлайн със страхотно послание „виж големите компании отвътре, без да излизаш навън“. Срещите ще се проведат на 13 и 14 април.

Линк: https://guideme.bg/safari

2. Форум Ключ организират „малка онлайн поредица от големи разговори #ЗаДаНиИма
В епизод 1 гости са Оля Антонова и Тодор Гигилев, които са част от организацията на предстоящия хакатон Да хакнем кризата! / Hack the crisis @Bulgaria – инициатива на Power of BG, които си поставят за цел тази седмица да съберат заедно бизнес специалисти, IT експерти и изобретателни хора от хуманитарните професии, които заедно да изградят проекти, спомагащи в борбата с Covid-19 в България и последиците от пандемията. Повече информация на: https://hackcrisis.bg/ 

Линк: https://www.facebook.com/ForumKLYUCH/videos/662109500998895/

3. 356 Labs пуснаха своя PowerPoint Tips & Tricks курс безплатно до 13 април с код HOMEOFFICE

Линк: https://academy.356labs.com/p/powerpoint-tips-and-tricks

4. Ресурси, платформи и добри практики за дистанционно обучение, селектирани от екипа на Заедно в час (за родители и ученици)

Линк: https://zaednovchas.bg/distancionno-obuchenie/

5. Театрална постановка „Зимна приказка“ (Сфумато), която ще се излъчи онлайн днес (26.03) от 19:00ч.

Линк: https://www.facebook.com/events/240357267121584/

6. Театрална постановка „Нарцис и Ехо“, която ще се излъчи отново днес (вече имаме избор и какво да гледаме като онлайн театър) от 18:30ч.

Линк: https://www.facebook.com/events/1623156401166490/

7. Софийска Филохармония пуснаха своята онлайн програма или ако досега не сте ги слушали, препоръчваме с две ръце.

Линк към програмата: https://www.facebook.com/sofiaphilharmonic/

8. Yoga Vibe@Home – онлайн практики в Youtube канала на студио Yoga Vibe:

Линк: https://www.youtube.com/watch?v=HB2rwY475E4&list=PLUg3d0BQMpp-_xBK0yC9R_o9QnQfGwRjT

9. Любими български издателства като Жанет 45, ICU, Хермес и Колибри пуснаха извънредни отстъпки на свои книги, с което ни напомнят, че книгите винаги са тук, за да ни разбообразят и обогатят, особено сега. Вероятно пропускаме някои имена на издателства, но тези ни минаха през очите и с радост бихме ги подкрепили. Изберете си книга и подкрепете българските издателства като поръчате директно от тях.

Жанет 45: http://books.janet45.com/
ICU: https://icu-bg.com/
Хермес: https://hermesbooks.com/
Колибри: https://www.colibri.bg/

10. Дигиталната концертна зала на Берлинската филохармония – ако вече сте били на онлайн концерт на Софийска филохармония, можете да отскочите и до Берлин само с един клик.

Линк: https://www.digitalconcerthall.com/en/home

11. The Metropolitan Opera също пусна някои от най-емблематичните си опери онлайн. Всяка опера може да се гледа безплатно до 23 часа след излъчването й.

Линк: https://www.metopera.org/user-information/nightly-met-opera-streams/

12. Talking Shorts пуснаха специалния онлайн My Darling Quarantine Short Film Festival като всяка седмица селектират по 7 късометражни документални филма с обща тема „дистопия“. Или нов начин да прекараме кратката кафе пауза вкъщи.

Линк: https://www.talkingshorts.com/festivals/my-darling-quarantine-short-film-festival

13. Най-големият европейски фестивал за документално кино IDFA Амстердам отвори достъп и до огромка селекция филми за безплатно гледане в сайта им.

Линк: https://www.idfa.nl/en/

14. Завършваме и с плейлиста с алтернативна българска музика и независи артисти, селектиран от Рут Колева. Може и да не можем да ходим на концерти, но това не ни спира да слушаме истински добра музика.

Линк: https://open.spotify.com/playlist/6JGoOOFDREhuX1LYBBBtDa?si=Xgic7pDySY-YD6hOvkdtSg&fbclid=IwAR3_CdY-J2ViaAZfiGl5uhcuX7BtfjgcdQYhdD7hdjEGvPvWZKxtLlwaT4s

15. Бонус ресурс е страхотния сайт на Good Mammals, който събира подобни безплатни ресурси и ни кара да вярваме все повече в смисъла на споделената икономика.

Линк: https://goodmammals.com/

Recent Posts