Отпуска! Цялата информация на едно място

 In Новини

Ето наближава лятото и ние започваме да правим планове за море, планина, екскурзия или просто да отпочинем за няколко дни. С две думи – време е за отпуска 😊

Решихме, че следващите няколко реда ще ви бъдат от помощ, ако работите на трудов договор, започнали сте да планирате своята почивка и се притеснявате, че ще има някакви законови пречки за успешното ѝ реализиране.

1. Имам ли право на отпускa?

Най-основното правило е, че трябва да имате поне 8 месеца трудов стаж. Не е необходимо да бъде натрупан само при сегашния ви работодател, а общ – за периодите, в които сте работили на трудов договор.

2. Колко дни отпускa мога да ползвам?

Това можете да разберете от трудовия си договор. Там е записано какво сте договорили с работодателя си. Съгласно Кодекса на труда, тези дни не могат да бъдат по-малко от 20 дни на година, но биха могли да бъдат повече. Например лицата, които имат влязло в сила ТЕЛК решение разполагат с най-малко на 26 дни отпуска годишно. 

Ако имате съмнения колко дни вече сте използвали, вашият HR отдел/експерт ще ви помогне с тази информация.

3. Има ли ограничение на броя дни, които мога да използвам накуп?

Не, няма такова законово ограничение, но често компаниите ограничават броя дни, които могат да се ползват в летните месеци. Това е породено от големия брой заявления за отпуска, които се подават за ограничен интервал от време. С цел да не спират бизнес процесите, ръководствата на компаниите са принудени да предприемат мерки като лимити на броя дни непрекъснат отпуск, кой служител има предимство при ползване на отпуск, изготвяне на предварителни графици и т.н. 

Графиците за отпуск бяха разжалвани и отпаднаха като задължение в Кодекса на труда, но ставаме свидетели как все повече компании припознават този инструмент, за да въведат ред за почивките през топлите месеци.

4. А може ли работодателят да ми каже кога да ползвам отпуската си, дори и да не я искам тогава?

Да, Кодексът на труда дава такива варианти.

Основната възможност, която се използва често от някои производства, е когато цялата компания затваря и всички служители са в отпуска за определено време. Често това е период, в който основните клиенти не работят или е слаб сезон. Използвайки този похват, компанията дава възможност на своите служители да починат пълноценно, успява да „изчисти“ натрупани отпуски и не на последно място – намалява разходите за електричество, транспорт, вода и др.

5. Какво трябва да направя, за да поискам отпускa?

Трябва да попълните заявление, което вероятно е по някакъв образец, който е приет в компанията ви. В документа описвате началната и финалната дата на периода, в който искате да отсъствате. Дните, които ще ползвате се изчисляват като се броят само работните дни, в които ще отсъствате.

Така оформеният документ трябва да предадете на вашия ръководител, който отговаря административно за вас и който има право да одобри (или да не одобри) вашата отпуска. Той от своя страна трябва да ви уведоми дали ви разрешава да ползвате заявената отпуска, или не. Отговорът му следва да бъде в писмен вид.

В търсене на оптимизация на вътрешните си процеси, все повече компании искат да избягат от хартиените документи, а българският законодател вече даде тази възможност, като прие, че е възможно да има електронно досие за служителите.

В момента на пазара вече има много софтуерни решения – както български, така и чуждестранни, които дават възможност целия описан по-горе процес да става през компютър или смартфон, изпращайки мейли на всички засегнати служители – заявители и одобряващи.

Спирайки се на такова решение, компанията намалява своите разходи за хартия, намалява въглеродния си отпечатък, намалява обемите на хартиените досиета, а в същото време увеличава ефективността на служителите си, като намалява тяхната административна работа и възможностите за грешки.

6. Може ли работодателят да не ми разреши заявената отпуска?

Да, това е възможно, но в този случай следващата отпуска, която заявите можете да използвате без неговото съгласие. За целта трябва да подадете своето заявление (уведомление) най-малко 14 календарни дни преди началото на отпуската.

Надяваме се да сме ви били полезни с настоящата информация. Пожелаваме ви едно слънчево и весело лято!

Ако имате още въпроси, на които можем да отговорим, ще се радваме да ни пишете на нашата страница или на мейл адрес: office@greenpath.bg

Recent Posts
Свържете се с нас

Изпратете ни вашето запитване и ние ще се вържем с вас!

Not readable? Change text.