Green Path проведе първото практическо обучение на тема Трудово право за HR

 In Новини

Щастливи сме да обявим, че в средата на януари се проведе първото практическо обучение на тема “Трудово право за HR”, организирано от екипа на Green Path.

След близо 5 години консултиране на разнообразни по големина и управление компании, решихме, че е време да споделим натрупаното знание и практически опит в решаването на казуси от трудовоправен характер. Организирането на обучението съвпада и с един от основните ни принципи, а именно споделеното знание, защото само тогава можем да надграждаме и да постигаме още по-добри резултати заедно.

Как се роди идеята за обучението?

Основната ни мотивация и желание се роди след проведени множество консултации по казуси на наши клиенти и партньори в лицето на HR мениджъри и специалисти. Именно по време на консултациите с тях продължаваха да се появяват различни казуси, които не винаги можеха да се решат еднозначно от счетоводител или адвокат на компанията. Точно там се появявавахме и ние, където е и силата на Green Path – да градим разбиране как изглежда управлението на трудовоправните взаимоотношения в бизнес контекст, като същевременно подкрепяме и бизнеса, и служителите.

green path obuchenie trudovo pravo za hr


За обучението “Трудово право в HR” в детайл и как премина

Обучението е разработено от нашите лектори с дългогодишен стаж и експертиза по темата трудово право в HR – Лили Панайотова (Консултант и съосновател на Green Path) и Албена Алексова (Ръководител отдел “Човешки ресурси” в Green Path) като общия брой на участниците е умишлено малък, до 8 човека, за да бъде полезно за всеки един. По този начин се обръща внимание на всички възникнали казуси, без изключение, а участниците имат възможност да се включат активно и да научат един от друг.

Двете основни цели на обучението „Трудово право за HR“

да представим закона по максимално разбираем, опростен и структуриран начин, за да може всеки един участник да си го представи в практиката и да открие отговорите, които ще му послужат в ежедневната работа.
     
участниците да могат още по-ползотворно да заемат ролята си на медиатор между бизнеса и служителите, да имат аргументирано становище за законовите разпоредби и да имат предвид ползите, ограниченията и санкциите, които той предвижда. С други думи, желанието ни е след обучението да създадем увереност и спокойствие в работата на участниците.

Обучението „Трудово право за HR“ излиза от стандартната рамка на обучение, в което лекторите разясняват правила и процеси, а участниците слушат и записват дословно. Няколко дни преди датата на обучението даваме задача на участниците да помислят за поне 3 конкретни казуса от трудовоправен характер, които са интересни и за които иска да научи повече. По време на цялото обучение участниците са свободни да коментират, задават въпроси, участват в решаването на казуси и да сглобяват процеси, за да вземат максимума от работата заедно.

Формата на обучение следва принципа на учене чрез преживяване – решаване на практически задачи, изясняване на хипотези , принципи на действие и логика в основни наредби, членове и алинеи от Кодекса на труда. Не беше случайна и предвидената пауза от 1 седмица преди последния полуден от обучението. По време на паузата на всеки участник беше даден индивидуален казус, решението на който трябваше да бъде представено и аргументирано пред групата. Точно както в истинския живот.

Част от въпросите, които се дискутираха по време на обучението „Трудово право за HR“

  • Разлика в понятията на работно място и място на работа?
  • Колко време може да трае изпитателния срок?
  • Каква заплата се договаря от правна гледна точка – основна, брутна, нетна?
  • Какъв е процесът на дисциплинарно наказание и защо е важно да го следваме стриктно?
  • Защо продължителността на една работна смяна не може да е по-дълга от 12 часа?
  • Какво е норма на работно време?

В заключение

Останахме изключително удовлетворени и радостни от положителната обратна връзка след самото обучение. 

Обучението „Трудово право за HR“ е създадено преди всичко, защото вярваме, че неразбирането и неправилното тълкуване на трудовите правоотношения води след себе си редица грешки, пропуснати бизнес ползи, загуби, разрушено доверие, както вътре в организацията, така и лош имидж извън организацията като работодател. С поставянето на важни казуси “на масата” от практиката на всеки един участник се опитваме максимално да предотвратим подобни случаи и да създадем общност, в която се учим един от друг.

Вече можем да обявим и второто издание на “Трудово право за HR”, в което ще имаме възможност да разискваме още касузи, с които се сблъсквате ежедневно в професията на HR.

Дати: 9-10 април и 16 април
Стандартна цена: 500лв. без ДДС
/в цената са включени материали и две кафе-паузи на ден/
Отстъпки за ранни записвания: до края на февруари 10% отстъпка /450лв. без ДДС/Регистрацията за записвания е вече отворена и може да се направи онлайн тук.

🔍 За повече подробности и условия за регистрация, свържете се с екипа на Green Path:
office@greenpath.bg или +359 898 616 430


Recent Posts